Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 10. 18:06, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A hamis Covid-igazolások tulajdonosai büntetlenül kérhetik a dokumentum törlését Ukrajnában

A hamis Covid-igazolások tulajdonosai büntetlenül kérhetik a dokumentum törlését Ukrajnában

Ukrajnában azok, akik hamis igazolást szereztek be a koronavírus elleni védőoltás felvételéről, kérhetik a házi orvosuknál a dokumentum törlését, hogy ezután valóban beoltathassák magukat

- közölte Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes egy hétfői tévéműsorban.

A kelet-európai országban amnesztiát kapnak azok, akik hamis Covid-igazolást szereztek be, de erről maguk tájékoztatják a hatóságot. A miniszterhelyettes kifejtette: a hamis dokumentummal rendelkezőknek mindenképpen előbb az orvosukhoz kell fordulniuk, aki ezután bejelentést köteles tenni a rendőrségnél arról, hogy hamis igazolást talált. Majd az illetőnek fel kell fednie a rendőrség előtt, hogy honnan, miként szerezte be a hamis igazolást, ezt követően megkaphatja az oltást, ha az számára egészségügyi szempontból nem ellenjavallott.

Az egészségügyi tárca hétfőn a Facebookon figyelmeztetett arra, hogy az átlátszó műanyag védőmaszkok nem nyújtanak védelmet a vírusfertőzéssel szemben, mert nem illeszkednek szorosan az archoz. Ilyen maszkokat viselnek Ukrajnában a bolti eladók, az éttermek és a szállodák alkalmazottai. A minisztérium felszólította e vállalkozások tulajdonosait, gondoskodjanak dolgozóik és intézményük látogatóinak védelméről azzal, hogy a szájat és az orrot elfedő védőmaszkokkal látják el alkalmazottjaikat.

A tárca által közölt legfrissebb adatok szerint már két régió, az északkeleti Szumi és a dél-ukrajnai Herszon megye került át a járványhelyzet szerinti fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolásba. Előbbiben az új fertőzéses esetek száma, utóbbiban a kórházak egyre erőteljesebb telítődése haladta meg a megengedett szintet. Az ország többi régiója - beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját - továbbra is a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó sárga besorolásban van.

A narancs besorolás figyelmeztető kategória a legszigorúbb vörös előtt. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az ide sorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok saját hatáskörükben szigoríthatnak rajtuk. Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is.

Ukrajnában hétfőre az azonosított fertőzöttek száma 1969-cel 3 704 442-re, az elhunytaké 86-tal 97 325-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 1600-zal 92 331-re csökkent. Az elmúlt napon 1064 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 980 473-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 832 713-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 26 686-an kaptak. Vasárnap 20 376 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése