Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Május 25. 13:17, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

A román kormány év végéig különjuttatást ígért a hétfő óta sztrájkoló pedagógusoknak

A román kormány év végéig különjuttatást ígért a hétfő óta sztrájkoló pedagógusoknak

A Nicolae Ciuca miniszterelnök vezette (leköszönő) román kormány év végéig két részletben folyósítandó, 2500 lejes (188 ezer forint) különjuttatást ígért a hétfő óta sztrájkoló pedagógusoknak.

Az iskolai kisegítő személyzetnek 1000 lejes prémiumot irányoztak elő, amelyet - a pedagógusokhoz hasonlóan - két részletben, júniusban és októberben folyósítanak majd az év elején bevezetett úgynevezett "energiakártyákhoz hasonló utalványok formájában.

Carbunaru szerint a kormány az iskolai kisegítő személyzet fizetését is a hatályos bértábla legfelső fokára emeli, és ezáltal a romániai oktatási rendszerben dolgozó 300 ezer alkalmazott mindegyike a hatályos bértábla által megengedett legmagasabb bérezési szintre kerül.

Hozzátette: erről pénteken sürgősségi rendeletet hoz a leköszönő kabinet, a szakszervezetek által követelt, az országos átlagbér szintjéről induló új pedagógusi bértáblát pedig a közalkalmazotti bértörvény fogja tartalmazni, amelynek elfogadását az új kormány programjába iktatják. Megjegyezte: a kormányprogramról a parlamentnek is szavaznia kell, és elfogadása azt jelenti, hogy "törvényerőre" emeli a pedagógusoknak tett béremelési ígéretet.

A bejelentéssel egy időben több mint tízezer pedagógus tüntetett a bukaresti kormány székháza előtt. A szakszervezeti vezetők "sértőnek" nevezték a kormány ajánlatát, és azt mondták: a sztrájk tovább folytatódik.

"A tanárok nem juttatásokért, hanem társadalmi megbecsülésért és munkájuk jelentőségével arányos, méltó bérekért tüntetnek. Ezek az utalványok nem számítanak bele a nyugdíjalapjukba" - mondta Simion Hancescu, az egyik szakszervezeti vezető.

Marius Nistor, a pedagógusok érdekképviseletének egy másik vezetője szerint az új közalkalmazotti bértörvényről július 15-én kezdődik csak a közvita, és a kormány semmilyen kötelezettséget nem vállalt arra, hogy abban teljesíteni fogják a tanárok követeléseit.

A bukaresti tüntetők csütörtök délben a kormány székháza elől a parlament felé indultak. Az ország más nagyvárosaiban is jelentősebb béremelésért tüntető pedagógusok vonultak a kormány megyei képviseletei, a prefektusi hivatalok elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.