Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. December 08. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: mti

Börtönre ítélték a honosítást pénzért áruló hivatalnok nőt

Börtönre ítélték a honosítást pénzért áruló hivatalnok nőt

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön azt a kormányhivatali tisztviselőt, aki pénzért cserébe hamis honosítási kérelmeket állított ki magyarul nem beszélő külföldieknek.

A büntetőügy további 194 vádlottja felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kapott, egy embert pedig felmentettek.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, a másodfokú bíróság büntetőtanácsa - az első fokon meghozott ítéletet súlyosbítva - az elsőrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és 190 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek.

A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, míg a harmadrendű vádlottal szemben a bíróság helybenhagyta a korábban hozott felmentő végzést. A többi 192 vádlottat - a kérelmeket benyújtó, külföldi állampolgárságú embereket - megrovásban részesítette az elsőfokú bíróság - tette hozzá a sajtószóvivő.

Az elsőrendű vádlott kormányhivatali tisztviselőként egyszerűsített honosítási kérelmekkel kapcsolatos ügyek intézésével foglalkozott. A vádlott 2013 júliusától decemberéig több esetben pénzt fogadott el magyarul nem beszélő - többnyire ukrán és fehérorosz állampolgárságú - emberek honosítási ügyének elintézéséért - ismertette a szóvivő.

A nő úgy intézett el több honosítási kérelmet, hogy a külföldiek a kérelmek beadásának napján nem tartózkodtak Magyarország területén, a nevükben a nyomtatványokon pedig olyan nyilatkozatot tett, hogy a határon túl élő igénylők ismerik és beszélik a magyar nyelvet.

A nyomtatványok kitöltéséért és valótlan tartalommal történő benyújtásáért a másodrendű vádlott készpénzt adott át a tisztviselőnek.

Az ítélet az első- és másodrendű vádlottak kivételével valamennyi vádlottal szemben jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.