Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 21. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Cseh elemzés: A V4 országok közül Magyarországon várható a legkisebb reálbér csökkenés

Cseh elemzés: A V4 országok közül Magyarországon várható a legkisebb reálbér csökkenés

A négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknék lesz a legnagyobb reálbércsökkenés, magasabb, mint az európai uniós átlag - derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság készített.

A CTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövő évben 0,1 százalékos reálbércsökkenés várható Csehországban.

"A reálbérek negatív alakulása már tavaly óta kísért bennünket, s a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint negatívan befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja" - mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője.

Az elemzés szerint az idei reálbércsökkenés Csehországban jóval magasabb lesz, mint a többi visegrádi országban, illetve mint az európai uniós 2,3 százalék. Lengyelországban 2,3 százalékos, Szlovákiában 1,1 százalékos, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbércsökkenés várható - olvasható a dokumentumban.

A jövő évben az Európai Unió szintjén 0,6 százalékos reálbéremelkedés várható. Ugyanez a növekedés várható Lengyelországban. Szlovákiában a várható reáélbérnövekedés 0,7 százalék, Magyarországon pedig 2,3 százalék. Egyedül Csehországban prognosztikál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést jövőre - írja a CTK.

Másfelől tény - emlékeztet Anna Píchvová - hogy az utóbbi tíz évben a reálbérek növekedése gyorsabb volt az európai uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011-2021 évek közti időszakban a bruttó bérnövekedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 százalék volt.

A Cyrrus elemzése szerint a reálbérek csökkenése Csehországban csak átmeneti jelenség, rövidtávú lesz, majd újra növekedés várható.

A négy visegrádi ország közül jelenleg Csehországban a legmagasabb a havi átlagbér - derült ki a Mazars nemzetközi pénzügyi tanácsadó ügynökség legújabb tanulmányából, amelyet a közelmúltban ismertetett szintén a CTK.

Csehországban jelenleg 1533 euró a havi átlagbér, Magyarországon 1349, Lengyelországban 1301, Szlovákiában pedig 1185 euró - mutatott rá a prágai székhelyű Mazars, amely minden évben 22 közép- és kelet-európai ország adórendszereit hasonlítja össze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.