Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 23. 07:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csökkent a közúti teherforgalom Európában

Csökkent a közúti teherforgalom Európában

A járványvédelmi korlátozó intézkedések következtében jelentősen csökkent a közúti fuvarozási forgalom Európában a Sixfold valós idejű közúti áruforgalmi nyomkövető és flottakezelő szolgáltató felmérése szerint.

A Sixfold valós idejű fuvarkövető rendszerhez kapcsolt tehergépjárművek menetteljesítménye a krízisidőszakban hétről hétre folyamatosan csökkent. A legnagyobb mértékben, április első teljes hetében 29 százalékkal maradt el a krízis előtti heti átlagtól. Az elmúlt héten, április 13-19 között az elmaradás már 24 százalékra mérséklődött.

A határátlépések időigénye a múlt héten 26 százalékkal haladta meg a járványügyi korlátozások előtti átlagot, az előtte való héten pedig 28 százalékkal. A legrosszabb helyzet a március 16-i héten alakult ki, amikor a lengyel határon a kamionok sora elérte a száz kilométert is és az átkelés akár napokba telhetett. Európai átlagban azon a héten a határátlépések időigénye 60 százalékkal haladta meg az átlagot.

Miközben a határátlépések időigénye növekedett, a belföldi forgalomban átlagosan három százalékponttal megnövekedett az időre rendelt szállítmányok pontos bérkezésének a részaránya a lecsökkent közúti forgalomnak köszönhetően.

A legnagyobb mértékben az autóipari ágazat teherforgalmi igénye csökkent Európában, április első hetében 50 százalékkal maradt el a krízis előtti átlagtól. A faipari alapanyagok forgalma 25 százalékkal, az építőipari alapanyagoké és termékeké pedig 20 százalékkal csökkent. A lakossági készletfelhalmozás miatt növekedett viszont a (fast-moving consumer goods, FMCG) fogyasztási cikkek forgalma.

Az FMCG áruszállítás átmeneti megnövekedett kapacitásigénye miatt a rendelkezésre álló szabad teherautó kapacitás március folyamán kissé csökkent ugyan, de április első hetében már 2,8-szorosa, második hetében pedig 2,9- szerese volt a megszokott átlagnak.

Az Európában bevezetett járványellenes intézkedések Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban vetették vissza a legnagyobb mértékben a közúti teherforgalmat. Éves összevetésben április első hetében a közúti teherforgalom Spanyolországban 50 százalékkal, Franciaországban 46 százalékkal, Olaszországban pedig 37 százalékkal csökkent április első hetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése