Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. November 24. 13:03, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Javult az üzleti hangulat Németországban novemberben

Javult az üzleti hangulat Németországban novemberben

Novemberben a vártnál jobban alakult az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe elsősorban a kilátások javulásának köszönhetően, mert az aktuális helyzet megítélése közel két éve a legrosszabbnak bizonyult a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) németországi üzleti hangulatindexe az előző hónaphoz képest 1,8 ponttal 86,3 pontra emelkedett novemberben, három hónapja a legmagasabb szintre, meghaladva ezzel a 85,0 pontos piaci várakozásokat.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése javult, a várakozásoknál is jobbnak bizonyult, az aktuális helyzet megítélése viszont a vártnál nagyobb mértékben romlott.

Az üzleti kilátások megítélését számszerűsítő mutató értéke 80,0 pontra emelkedett az októberi 75,9 pontról a várt 77,0 pontnál nagyobb mértékben. Ezen belül pedig az ipari exportvárakozások pedig még egy kissé a pozitív tartományba is emelkedtek. A vállalatok több mint fele fejezte ki aggodalmát az ellátási szűk keresztmetszetek alakulása miatt, ami így az októberi szint alá csökkent. Az áremelési nyomás viszont enyhült, a cégeknek 46,8 százaléka kíván árat emelni az elkövetkező három hónapban.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutatószám viszont 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre romlott, 93,1 pontra az októberi 94,2 pontról, a várt 93,8 pont alá.

Clemens Fuest, az ifo intézet elnöke szerint az index novemberi javulását legfeljebb a "vártnál kevésbé mély recesszió" bekövetkezése jeleként lehet értelmezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.