Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. December 24. 18:03, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kiderült, hogy kik a legnépszerűbb magyar előadók

Kiderült, hogy kik a legnépszerűbb magyar előadók

A magyar előadók közül a rádiókban Rúzsa Magdolna, Ákos és a Wellhello voltak a legnépszerűbbek, míg a külföldiek közül Dua Lipa, Ava Max és a Maroon 5

- olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által elfogadott tanulmányban, amelynek részleteit csütörtökön közölték az MTI-vel.

A tanulmány szerint - amely a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta tavaly a YouTube és a Spotify adatai alapján - 2020-ban elsősorban 2019-ben piacra került zeneszámokat (14,7 százalék) hallgattak a magyarok, ezek háromötöde pedig külföldi eredetű volt.

A második helyen a 2020-as dalok álltak 13,8 százalékkal, ezeket követték sorban a megelőző évek alkotásai: az elmúlt hat év tette ki a hallgatott zenék 50,7 százalékát.

Azt írták, hogy a YouTube-on T. Dannyre, Rácz Gergőre és Manuelre kattintottak a legtöbben, míg a kizárólag a külföldiekre vonatkozó rangsort Dua Lipa, 6ix9ine és Topic vezették.

A Spotify összesített listáján betört a top 3-ba a magyar Follow The Flow csapata, Dua Lipa és Ava Max mellé. A magyarok közül pedig a Follow The Flow-t, a Bagossy Brothers Companyt és Dzsúdlót hallgatták a legtöbben - olvasható a tanulmányban.

Az NMHH közölte azt is, hogy a Médiatanács véglegesítette a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását közösségi jelleggel.

A testület elvégezte a körzeti Pécs 101,2 MHz közösségi, valamint a helyi Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbi kettőnél pedig a Radio Plus Kft.-t - fűzték hozzá.



A tanács eredményt hirdetett a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárásban: a nyertes Halics Attila Miklós. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a vállalkozások - tájékoztattak.

Elfogadta a tanács és közzéteszi honlapján a Mezőtúr és a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára ismételten kiírt pályázati felhívások tervezeteit.

A tanács eredményt hirdetett az Esztergom 92,5 MHz és a Balatonfüred 96,2 MHz helyi vételkörzetű, valamint a Győr 88,1 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbi kettőnél a Karc FM Média Kft. a nyertes.

A testület elvégezte a körzeti vételkörzetű Nyíregyháza 91,1 MHz kereskedelmi és a Nyíregyháza 100,5 MHz közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Radio Plus Kft.-t, utóbbinál pedig hiánypótlásra hívta fel az "Európa Rádió" Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók - írták.

A Médiatanács elfogadta a Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára irányuló pályázati felhívás tervezetét.

A grémium véglegesítette a Vác 87,9 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását is.

A Médiatanács megállapította a Mezőtúr telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás eredménytelenségét, ugyanis az egyedüli induló pályázati ajánlata alakilag érvénytelen volt.

A testület a szolgáltató kérelmére további 60 napos ideiglenes hatósági szerződést kötött a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel - közölte az NMHH.

A médiafelügyeleti döntések között közölték, hogy az M1 Most című, szeptember 17-ei műsorával kapcsolatban állampolgári bejelentés érkezett, amely szerint a műsorban megsértették a klasszifikációs rendelkezéseket. Az adásban a 2006-os, úgynevezett őszödi beszédet teljes terjedelmében bejátszották. Tekintettel arra, hogy a Most című műsor politikai tájékoztató műsorszám, nem kell korhatári kategóriába sorolni. Erre figyelemmel a Médiatanács a hatósági eljárás során megállapította, hogy az M1 szolgáltatója nem sértette meg a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket és más médiaigazgatási szabályt sem - közölték.

A közleményből kiderült az is, hogy újból teljes létszámmal ülésezett Médiatanács kedden, miután Koltay Andrást december 14-én a parlament kétharmados többséggel a Médiatanács elnökévé választotta. A testület új taggal is bővült Bartóki-Gönczy Balázs személyében - áll a közleményben.

Címkék: előadó, rádió, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.