Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Március 02. 17:09, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt egyes korlátozások

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt egyes korlátozások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében.

A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezekből a megyékből. A harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek - közölte a hivatal az MTI-vel.

Egyúttal hangsúlyozták, hogy továbbra is fennáll a baromfiak kötelező zártan tartása az ország teljes területén.

A Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyei korlátozott területek feloldásával - az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján - immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről.

Amennyiben újabb esetek nem fordulnak elő, akkor az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján madárinfluenza-mentes státuszát legkorábban 2020. április 30-án nyerheti vissza az ország. A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. A közlemény szerint az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet az ilyen kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - olvasható a Nébih közleményében.

Címkék: madárinfluenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során