Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Január 25. 16:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Soros György: Németország devizaháborúba sodorja a világot

Soros György: Németország devizaháborúba sodorja a világot

Japán keltett ugyan aggodalmakat agresszív árfolyam-politikájával befektetői körökben, Soros György azonban a németeket okolja egy devizaháború kitörésének növekvő veszélye miatt - írja a német Die Welt online kiadása.

Soros György nagy felzúdulást keltett az idei davosi Világgazdasági Fórumon a Németországnak címzett váddal, hogy "devizaháborúba" fogja sodorni a világot.
"A németek a megtakarításban hisznek, miközben a világ többi része a monetáris lazításban" - mondta Soros György a CNBC tévécsatornának adott interjúban. Ez a szembenállás veszélyes folyamatokat indíthat el - vélte a nemzetközileg elismert befektetési szakember. "Én a magam részéről egy devizaháború kitörésében látom a legnagyobb veszélyt" - tette hozzá.
Soros György az interjúban a legnagyobb elismeréssel szólt a Fed monetáris enyhítő politikájáról.
A milliárdos alapkezelő pénzügyi szakember hagyományosan Németország egyik legkeményebb bírálójának számít. Megszólalásaiban rendszeresen arra szólítja fel a német politikát, hogy tegyen többet az euró érdekében. Németországnak szerinte a pénzügyi erejét a gazdasági fellendülés támogatására kellene latba vetnie; a megtakarításokkal csak ellentétes célt szolgál és recesszióba taszítja Európát.
Most pedig ráadásul itt van még egy devizaháború kitörésének a veszélye is, mivel számos ország utolsó szalmaszálként devizája árfolyamának leértékelésébe kapaszkodva próbálja megindítani a gazdasági növekedést - mondta.
Soros György azonban az interjúban leszögezte: ha devizaháborúra kerül sor, akkor azt Európa el fogja veszíteni, mivel az Európai Központi Bank (EKB) nem rendelkezik a más jegybankoknak kijáró szabadsággal.
És ez is Németország bűne lesz - hangsúlyozta a befektetési szakember. Németország ugyanis makacsul ragaszkodik ortodox pénzpolitikai hagyományaihoz és közben nem veszi észre, hogy magatartásával az egész euróövezet kárára van - fejtette ki Soros György Davosban a CNBC tévécsatornának adott interjúban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni