Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 26. 08:55, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó Péter: a magyar-szerb partnerség segít a példátlan kihívások kezelésében

Szijjártó Péter: a magyar-szerb partnerség segít a példátlan kihívások kezelésében

Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a magyar és a szerb miniszterelnök belgrádi tárgyalása után úgy fogalmazott: a közép-európai országok többsége ma három fő kihívással, gazdasági, biztonsági és energiaellátási kihívással néz szembe, Magyarországnak mindhárom kezelésében segít a szerbekkel fenntartott stratégiai szövetsége.

A legfontosabb kihívás az energiaellátással kapcsolatos, a két ország "az eddigieknél is szorosabban kapaszkodik össze", hogy hosszú távon garantálja az energiaellátást - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodás értelmében a Magyarország ellátását biztosító földgáz Szerbián keresztül érkezik, Magyarország pedig több száz millió köbméter gázt tárol Szerbiának.

Megállapodás született arról, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is fogunk földgázt tárolni a szerbeknek a magyarországi gáztározókban, emellett zajlanak az előkészületek a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia-forgalom könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele érdekében - tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy egyre nő a migrációs nyomás, a kiváltó okok kezelése nem történt meg, a helyzet kezelésében azonban nagy segítséget jelent, ha Magyarország együtt tud működni a nyugat-balkáni országokkal.

Szerbiával jó ez az együttműködés, harminc magyar rendőr szolgál Szerbia déli határán, hogy a magyar határon történő védekezés vonalát minél inkább délre tudjuk tolni - mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom terén. Még sohasem fordult elő, hogy a kereskedelmi forgalom 6 milliárd euró lett volna, s ez hatalmas jelentőséggel bír - közölte.

Címkék: Szijjártó Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.