Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túlmelegedett az akku - megvan a Boeing 787-es hibája?

Túlmelegedett az akku - megvan a Boeing 787-es hibája?

A lítium-ion akkumulátorban bekövetkezett rövidzárlat és túlmelegedés okozta a JAL japán légitársaság Boeing 787-esének január 7-i, bostoni tűzesetét közölte az eseményt vizsgáló hatóság, az amerikai NTSB (National Transportation Safety Board) - írja az ATWOnline-ra hivatkozva az AIRportal.hu.

Deborah Hersman, az NTSB elnöke csütörtöki, Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hiba kezdeti kiváltó okának pontos megállapításához még időre van szüksége az NTSB-nek. Az akkumulátor cellákban kontrollálatlan kémiai reakciók zajlottak le, amely túlmelegedéshez vezetett és ennek következtében a segédhajtómű (APU) indítására szolgáló akkumulátorból olvadt, éghető elektrolit folyt ki - mondta el a vezető.

Még nem volt arra precedens, hogy egy új repülőgéptípus fedélzetén ilyen rövid idő alatt két esetben is tüzet és/vagy füstöt okozott volna egy akkumulátor hiba, ezt az NTSB rendkívül nyugtalanítónak tartja. 'Ez egy nagyon súlyos biztonsági probléma' - jegyezte meg Deborah Hersman, különösen, hogy csődöt mondtak mindazok a többszörözött biztonsági rendszerek, amelyek arra lennének hivatottak, hogy megakadályozzák azt, hogy egy akkumulátor hiba ilyen komoly gondokat okozzon.

Hersman a vizsgálatok időtartamáról nem árult el részleteket, de kifejezte, hogy a JAL 787-es tűzeset kivizsgálása több időt vehet igénybe. Hozzátette: a Dreamliner repülőgépekre vonatkozó, egész világra kiterjedő repülési tilalom feloldására az NTSB-nek nincs joga, azt csak az FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal) kezdeményezheti.

A Boeing közleményben sajnálkozik

A Boeing tegnap kiadott közleményében ismét kifejezte mély sajnálatát a légitársaságok és az utasok felé a típus leállítása miatt. Az amerikai repülőgépgyár kijelentette, hogy az utasok és a személyzetek biztonsága az elsődleges prioritás számukra és segítik az NTSB, valamint az amerikai és japán hatóságok munkáját a két 787-es esemény kivizsgálását illetően.

A cég több száz fős, mérnökökből és technikai szakértőkből álló csapatokat hozott létre, akik éjt nappá téve dolgoznak a problémák megoldásán annak érdekében, hogy a 787-esek újra a levegőbe emelkedhessenek.

Hozzátették: a biztonsági vizsgálatokra vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően, a folyamatok integritásának biztosítása érdekében a gyártó nem kommentálhatja a folyamatban lévő vizsgálatokat.

Közben folytatódnak a típuscserék és halasztások az érintett légitársaságoknál. A JAL, japán légitársaság február 3-ig, dohai székhelyű Qatar Airways pedig egyelőre február 7-ig tolta ki az eredetileg 787-es gépekkel teljesített járatokra vonatkozó típuscseréket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.